Tijdelijke Black Friday actie bij De Lookbookclub!

#stijluur: kledingstijl & badkleding

Vandaag behandelen we 2 vragen van Debby en Karin over hoe moet ik me meer zakelijk kleden en welke bikini moet ik nemen bij mijn figuur.

Vraag van Debby:
“Ik ben Debby, 39 jaar en moeder van 1 dochter van bijna 13. Ik heb ‘n eigen 2e hands merkkledingzaak voor dames en kinderen.
Ik draag maat 58-60, heb m’n eigen haarkleur en de krullen zijn ook van mezelf.
De kleding die ik écht heel erg leuk vind is zoals King Louie, Oilily (de kleurtjes!), Sjuul Dresses, Elizzz, King Size Babes en Twister.  Ook ben ik dol op de kleurtjes van Pip Studio, om dit in m’n kleding terug te zien.
Ik houd erg van lange tunieken en jurkjes met legging, korte laarsjes in elke kleur mogelijk, corsages, sjaals, bonte kettingen. Ik heb bij Biba ringen en oorbellen gezien met kleine roosjes. Matchend. Dit vind ik erg leuk, maar als ik dit draag voelt ‘t op de een of andere manier niet goed.  Daarom val ik veilig op zwart. Als ik bij andere winkeliers kom, of gewoon zo ergens, dan voelt m’n kleding niet goed. Ik voel me kinderachtig, niet als ‘n eigenaresse van ‘n kledingzaak, dommig. Hoe kan ik dit veranderen? Wat draag of combineer ik verkeerd of wat kan ik anders doen? Nogmaals erg fijn dat je wil helpen, ik kijk uit naar je antwoord!! Hartelijke groetjes Debby.

Antwoord:

Dank je wel voor je vraag!
Allereerst wil ik je zeggen dat je een prachtige vrouw bent met een heel sprekend gezicht! Bril doet veel voor de expressie van je gezicht! Ongeacht of de kleur goed is of niet. 😉
Ik snap als ik jouw foto’s zie direct wat je bedoelt. Ook zou je nog meer accent kunnen leggen op jouw sterke punten!

Hieronder wat tips voor jouw figuur:

 • De wijde broeken en (lange) wijde tunieken en jurken die je draagt (foto 6), laten je juist je ‘breder/kleiner’ lijken dan je bent. En dat ik heel jammer. Laat je vrouwelijke vormen meer zien zoals op foto 7  (alleen dan zonder bolero) maar bijvoorbeeld met een stoer jasje!
 • Omdat het ‘zwaartepunt’ op het midden van je lichaam zit (rond de heupen en buik) zou ik je willen adviseren om heel goed op te letten op de balans tussen je schouders en heupen (dat die evenredig is) en uit te kijken met volume rond die streek. (bij foto 2 maakt de jurk je rond die streek breder en dat is jammer)
 • Zorg dat de kleding die je draagt in 1 lijn is. Zoals je op foto 4 kunt zien, lijken je schouders daar smaller dan je heupen. Als dat zo is, verbreed je schouders dan iets door een schoudervulling, pofmouwen, etc. zodat je schouders en heupen weer even breed zijn en in balans. Jasjes met schoudervulling, tops met pofmouwen, tops met hoge halslijnen zullen jouw schouders/bovenlichaam meer verbreden en je borsten ‘groter’ laten lijken zodat er meer balans ontstaat tussen je onder- en bovenlichaam.
 • Kijk ook uit met prints en dikke stoffen rondom de buik  en heupen want dan gaat er meer aandacht en accent naar dat deel van je lichaam. (zoals op foto 2 en 3)
 • De lange jurk op foto 1 is leuk alleen dan niet met de bolero (voorkom horizontale lijn) maar bijvoorbeeld met een stoer kort getailleerd jasje erover heen. Dan maak je de outfit volwassener en pittiger!
 • Let op de mouwen! Laat ze niet te lang! Maak ze korter (om dubbelen of korter maken) dan lijken de armen langer en maakt het je outfit ook weer pittiger!
 • Wat ook heel goed werkt om meer balans in je lichaam/kleding te brengen is je hele outfit in ton-sur-ton kleuren. Dat geeft optisch gezien meer lengte en oogt slanker en rustiger. Dat heb je bewust of onbewust gedaan in foto 8. 😉
 • Maak je outfit niet te druk! Zoals met kantjes, teveel kinderkleuren (rose), prints. Dat maakt snel kinderachtig. Zie foto 2 en 3.
 • Omdat je wel prints houdt, kun je ook middels je accessoires een print toevoegen. Zoals je hebt gedaan op de foto 8 met de gekleurde sjaal en laarsjes. Dit kun je ook doen door bijvoorbeeld een hele uitgesproken tas of ring erbij te dragen.
 • Als je toch graag een print draagt, draag dan een ‘grotere’ print. Dat past beter bij jouw figuur. (zoals op foto 1)
 • Wat je ‘buikje’ betreft: kies voor tops die bloesend zijn of een A-vorm hebben zodat het bij de buik niet tekent. En niet te kort.
 • Omdat je geen duidelijke taille hebt, adviseer ik je om jasjes/tops te dragen met een duidelijke taillelijn erin zodat je optisch gezien een taille maakt.
 • Pas op met horizontale lijnen maken in je outfit. Daar bedoel ik mee zoals bijvoorbeeld op de foto met de witte bolero en de zwarte jurk/tuniek. De afscheiding tussen de bolero en het tuniek zorgt voor een horizontale lijn en breekt je af op die plek en vestigt daar de aandacht op. Door het afbreken maak je  jezelf optisch kleiner en dat is jammer!
 • Vermijd 3/4 broeken en wijde broeken want dat maakt je optisch gezien ook kleiner (is ook een horizontale lijn) en zorgt ervoor dat er bijna geen ‘vormen’ meer in je figuur zitten. Kijk maar op de foto met de witte broek en zwarte tuniek daarin zie je nauwelijks lichaamsvormen terug. En juist de vrouwelijke rondingen mogen gezien worden! Toch? 🙂
 • Als je een sjaal in de lengte draagt (dus gewoon om je nek hangen en meer niet) maak je ook optisch gezien meer lengte i.p.v kort in de nek op de borsten!

TIPS!!
Wees je er altijd van bewust dat je je lichaam in balans brengt met de kleding die je draagt.
Dat wil zeggen dat je heupen en schouders ongeveer gelijk zijn en je je taille goed uit laat komen!
Laat je vrouwelijke vormen zien!

Zie hieronder wat voorbeelden van vrouwen uit het bord Women with curves op Pinterest.

 

Zoals je hieronder kunt zien, kies voor goede basis items en zoveel mogelijk verticale lijnen. Hou het rustig zo dat komt meestal zakelijker en volwassener over.
X-two is een erg leuk merk met goede basiskleding en inspiratie foto’s hoe je de kleding kunt dragen.
Durf jezelf te laten zien! En laat je sterke punten naar voren komen! Verstop ze niet.
En zorg er altijd voor dat je lichaam in balans is!

Wees lief voor jezelf en ‘let it shine’!!!!

Vraag van Karin Michaelis:
Ik heb een vraag! Ik ben op zoek naar een goede en mooie bikini! Want ga nog even naar het zonnetje! Ik ben een appel gecombineerd met aardbei (smoothie dus) en qua kleur een combinatie van herfst en winter.
Help!!

Antwoord:
Dank je wel voor je vraag Karin!
Als een wat breder bovenlichaam hebt (aardbei/appel) dan kun je het beste kiezen voor een bikini, tankini of badpak met rechte bandjes en geen halterlijn met een V-lijn erin. Zoals hieronder in het lookbook.
Wat de kleuren betreft, maakt het niet heel veel uit omdat je nog genoeg huid ziet en de kleuren niet heel dicht tegen je gezicht aan zitten. Toch heb ik ook nog gekeken naar kleuren die mooi bij jouw zouden passen.
Zelf heb ik dit jaar voor het eerst een tankini gekocht en ik moet zeggen het bevalt mij heel goed! Ik heb een buikje en striae op mijn buik van de kindertjes die ik gekregen heb en met de tankini voel ik me ‘veiliger’ als je begrijpt wat ik bedoel.
Het voordeel van een tankini is dat je, als je gaat zonnen, de onderkant omhoog kan doen zodat je toch een bruine buik krijgt. 😉

Hieronder heb ik nog een keer de badkleding per figuurtype uitgelegd.

Badkleding voor een peer figuur

Heb je een rond figuur, smalle schouders én vrouwelijke heupen? Leg dan het accent op je taille en je borsten zodat je de aandacht hiernaar verplaatst. Dit bereik je door onder een effen donkere kleur te dragen en boven een print.Het beste is het dragen van halter modellen, dit maakt de schouders breder.

Badkleding voor appel figuur

Heb je een rond figuur, zijn je schouder en heupen in verhouding? Dan kun je het beste badkleding dragen met een V-hals. Diagonale lijnen doorbreken deze ronde vormen en benadrukken de taille. De verticale lijnen maken je optisch gezien smaller. Het dragen van tankini is heel geschikt voor dit figuurtype.
Wil je graag een bikini? Zorg dan dat je broekje in een dessin is en je topje in ieder geval een V-lijn heeft. (halter kan ook)

Badkleding voor figuurtype aardbei

Bij het figuurtype aardbei moet je denken aan smalle heupen, weinig billen, slanke benen en in verhouding brede schouders (Breder dan de heupen ook wel de omgekeerde peer).
Door badkleding te kiezen met een V-lijn, een effen kleur van bovenstukje (versmald het bovenlichaam) en een broekje met een print komen de verhoudingen meer in balans.

Badkleding voor volslanke dames

Goed nieuws voor vrouwen die wat voller zijn: deze zomer is veel keuze in tankini’s, badpakken en zelfs corrigerende badpakken!
Deze badkleding werkt het buikje weg! Vollere vrouwen kunnen beter oppassen voor badkleding met de drukke (dieren)prints, felle kleuren en metallic stoffen. Dat oogt vaak voller en legt de nadruk juist op de probleemzones.
Bij grote borsten kies voor een badpak met V-lijn en bij kleinere borsten een badpak met een rechte lijn (zie lookbook, het rode badpak)

Combineren

Sinds  2012 gaat de bikini mode veel verder dan standaard. Een bikini met hotpants, een traingel bikini met een laag of juist hoog broekje: alles kan. Heb je grote borsten in verhouding tot je lichaam? Dan kan de maat van je bovenstukje vaak een paar maten groter dan je broekje omdat je nu mix&match bikini’s hebt.
Wees dus bewust van je figuur en accentueer je pluspunten!

Beste Karin, ik wens je een hele fijne vakantie! Laat het even weten wat het geworden is!
Hieronder het lookbook dat ik voor je gemaakt hebt. 🙂 Wil je nog meer inspiratie opdoen? Klik hier

Bekijk hier de lookbooks voor plussize dames en laat je inspireren
appel appel2

 

Kijk goed naar jezelf in de spiegel en zie wat de kleding doet voor je!

Succes!

Stijlvolle groet,
Astrid