Tijdelijke Black Friday actie bij De Lookbookclub!

Zeg eens Aaaa…. Wat vertelt jouw tong?

In onze rubriek ‘Healthy & Pure‘ kun je iedere week tips, recepten, weetjes lezen op het gebied van gezondheid en lifestyle.

tongen

Wist jij dit?
Onze gastblogger Annemieke had pas een flinke ontsteking aan haar tandvlees en ze moest een antibiotica kuur en na een paar dagen was haar hele tong wit. Wat kon dat zijn? Ze ging snel googlen wat het kon zijn en toen kwam ze allemaal hele interessante informatie tegen waarover jij waarschijnlijk ook verbaasd zult zijn! 

Je tong, best een gek ding als je er een tijdje naar kijkt in de spiegel, maar hij heeft ons meer te vertellen dan je zou denken! Het is niet alleen een lapje om de heerlijkste smaken mee te kunnen proeven, waarmee je kunt slikken, praten en zuigen, maar hij geeft ons ook informatie over onze lichamelijke en emotionele gezondheid.

Basisinformatie over jouw tong kan je grote inzichten geven over hoe jouw levensstijl, voedingspatroon en omgeving hun invloed hebben op je binnenkant. 

Een korte introductie over de tong

Je tong is een spier, bedekt met slijmvlies; een vochtig, roze weefsel. De gemiddelde lengte van een tong is 4,28 cm. Bovenop zitten de smaakpapillen, die achter op de tong wat groter zijn. Stoffen in je voeding zorgen ervoor dat je duizenden papillen worden geprikkeld, die prikkels komen aan in je hersenen, waardoor je zoet, zout, bitter, zuur en umami, die laatste is overheerlijk, een hartige, volle smaak, kunt proeven! Heel lang werd gedacht dat deze 5 smaken op een apart stukje van de tong werd geproefd, maar wetenschap heeft aangetoond dat dat over je hele tong gebeurd.

Iedere 7 tot 10 dagen worden je papillen vervangen voor nieuwe, zodat je altijd optimaal kunt blijven genieten!

Je tong bestaat uit 3 verschillende delen

 • De APEX – het puntje van je tong
 • Het LICHAAM – Het stuk dat je ziet tot achteraan je keel
 • De WORTEL – de hechting van je tong aan de onderkant van je mond

 chinese-tongdiagnose-kijk-binnen-menselijk-lichaam-64980794-281x300

 

Delen van je tong vertegenwoordigen andere organen in je lichaam; zoals je nieren, blaas, lever, longen, milt, galblaas, darmen en je hart

 

 

 

 

Wat valt er allemaal te leren over je tong?

Je tong heeft een toplaag die laat zien hoe het er in je darmen & spijsvertering aan toe gaat.
Let op: de toplaag, de kleur en de vorm van je tong.

Een gezonde tong

gezonde tong

Een optimaal gezonde tong heeft een dun wit laagje als topping, die bestaat uit bacteriën (dat maakt ook dat tongschrapen

weinig nut heeft, omdat de bacteriën onmiddellijk terug groeien).

De kleur van je tong geeft je gezondheid van een langere tijd weer. De ideale kleur van 

een gezonde tong is bleekrood. Daarnaast staat de kleur ook voor de kwaliteit van je bloed en je bloedcirculatie van je hele lichaam.

 

Een dikke witte of gele laag op je tong

gele tong

Als je een dikke witte laag op je tong hebt dan is er ergens in je lichaam iets uit balans. Ergens kan een orgaan zijn functie niet goed vervullen, met name je darmen en vertering spelen hier een grote rol bij. Een andere optie kan zijn dat je een virale infectie te pakken hebt.

Wil je weten wat de oorzaken kunnen zijn van een verkleurde tong lees dan het artikel https://www.vraagdetandarts.nl/witte-tong/

Een gele laag geeft aan dat je in je lichaam een brandhaardje hebt die een ontsteking of bacteriële infectie aan het bestrijden is.

 

rode vlekken tongEen tong met rode rondige vlekken

Ook wel landkaart tong of geografische tong genoemd, staat voor een lichaam dat aardig uitgeput is, te lang heb je teveel van je lichaam gevraagd. Je lichaam is in dat stadium vatbaar een allergie of auto-immuunziekte. Het is dan ontzettend belangrijk om aan de noodrem te trekken, te ontstressen, je immuunsysteem te gaan ondersteunen en je lijf echt goed te gaan voeden, voordat je nog meer afbraak doet

Een bleke witte tong
witte tong

 • Dit wijst op een zwakte in je spijsvertering, je kunt last hebben van dunne ontlasting, je kunt het koud hebben, zwaar vermoeid zijn of last hebben van een opgeblazen buik.
 • Een bleke, droge tong wijst meer op bloedarmoede, dit komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen; de kenmerken hiervan zijn duizeligheid, verzwakt geheugen, slapeloosheid en droge lippen.


Andere mogelijke oorzaken:

 • Leukoplakie: een overmatige groei van slijmvlies, je ziet dan meer wit-grijze vlekken, deze kunnen ook aan de binnenkant van je wang zitten en op je tandvlees.
 • Harige Leukoplakie: dit lijkt erop, maar de oorzaak ligt hierbij bij het herpesvirus, waarbij het immuunsysteem onder druk staat.
 • Spruw: een schimmelinfectie als gevolg van candida in je darmen.
 • Lichen Planus: een auto-immuunreactie waarbij witachtige lijnen (netvormig) aan de binnenkant van je wang en onder je tong ontstaan, samen met open rode zweren. Het voelt branderig en je smaak kan veranderen. De oorzaak is onbekend, maar staat hoogstwaarschijnlijk in relatie tot medicijngebruik, vaccinaties, infecties en allergieën.
 • Syfilis, koorts, uitdroging, vitamine B12 tekort en ijzertekort kunnen ook nog een oorzaak zijn van een witte, bleke tong. 

helder rode tong

Een helderrode tong

Die geeft bijna altijd een infectie aan, aan het begin van de infectie is alleen het topje van je tong rood, maar hoe langer de infectie blijft hoe meer de roodheid toeneemt over je hele tong. Soms ontstaan er alleen helderrode stippen, die laten je zien dat er warmtehaardjes in je lichaam bezig zijn om de infectie te bestrijden.

Een tong met een rode punt

tong met rode puntjes

Het puntje van je tong staat in verbinding met je hart, bij een periode van emotionele situaties kleurt het puntje vaak rood.

Een rode, glanzende tong zonder laagje komt het meeste voor bij vrouwen in de 

overgang, waarbij opvliegers voorkomen, het geeft aan dat het lichaam de warmte even niet zelf goed kan reguleren. Ook mannen met prostaatkanker die het hormoonrijke medicijn Lucrin gebruiken kunnen dit op hun tong terugzien.

 

Een tong met rode zijkanten

Meestal ontstaat dit patroon als je teveel vette of pittige voedingsmiddelen hebt gegeten of teveel alcohol hebt gedronken. Ook mensen met PDS (prikkelbare darmsyndroom) hebben deze 2 banen va

ak aan de zijkant van hun tong. Als je veel op je lever hebt (boosheid of 

tong met rode zijkanten

wrok) of als je lever niet optimaal zijn werk kan doen als reinigingsorgaan kan dit ook voorkomen.

Andere mogelijke oorzaken:

 • Glossitis: een ontsteking van je tong waarbij de bloedtoevoer naar de tong aanleiding geeft tot roodheid, pijn en zwelling.
 • Vitaminetekorten: B12, B6 en B11 kunnen een aardbeitong veroorzaken.
 • Scarlet fever: keelontsteking.
 • TSS (Toxic Shock Syndroom): ontstaat n.a.v. de toxines die vrijkomen door de de bcteriën die de infectie veroorzaken.

 

paarse tong

Paarse tong

Deze ontstaat na langdurige ontsteking in je lichaam of bij langdurige voedingsstoftekorten, vooral bij vitamine B2. Daarnaast zie je de kleur paars vaak bij vrouwen die een hele moeilijke menstruatiecyclus hebben en mensen die chronisch last hebben van pijn.

Blauwe tong

De blauwe kleur is een teken van cyanose; er is onvoldoende zuurstoftoevoer naar de weefsels. Dit kan o.a. komen door stoornissen in je bloedbaan, bloedvaten, hart en luchtwegproblemen; zoals astma, verstikking, longontsteking, vergiftiging, een hartafwijking en COPD.

 

knalgele tong

Gele tong

Deze kleur is erg ongewoon voor een tong, meestal geeft dit geelzucht aan (een verhoogd gehalte aan afvalstoffen die je lever en galblaas niet goed kunnen afbreken), je kunt dit vaak ook al zien aan je huidskleur en het wit van je ogen is dan ook geel.

 

 

Zwarte tong

Deze is of aanwezig bij de geboorte of ontstaat op latere leeftijd en is vaak blijvend. Ook kan de zwarte kleur ontstaan als de smaakpapillen langer worden, de tong heeft dan een harig gevoel, ook wel harige tong genoemd.

zwarte tongEr blijven meer afvalstoffen aan de tong plakken dan normaal en het aantal bacteriën groeit. Het start vaak gelig, daarna zal het meer bruin worden en vervolgens zwart. Andere oorzaken hiervan zijn het vele gebruik van antibiotica, koffie, spijsverteringshulpmiddelen, mond watersoorten, het gebruik van tabak, een vitamine B3-tekort of slechte mondverzorging.

 

 

 

 

TIP

Wil je weten wat de oorzaken kunnen zijn van een verkleurde tong lees dan het artikel https://www.vraagdetandarts.nl/witte-tong/

Conclusie

Zoals je net gelezen hebt; je tong is een soort schilderij, kijk goed naar de kleuren en je ontdekt dat er allemaal betekenissen achter zitten die je meer vertellen dan je in eerste instantie zou denken!

foto annemieke de kroon

Annemieke helpt je graag bij het aanpassen van jouw levensstijl, zodat je je lichaam ook optimaal gezond kunt maken! Kijk hier voor de mogelijkheden, wie weet zie ik je gauw in mijn praktijk!

Wil je nog meer gezonde tips & recepten bekijken van Annemieke?

Surf naar haar website en ontdek nog meer leuke blogs, tips en recepten over gezondheid & superfoods. Klik hier.

Healthy & Pure heeft ook een Facebookpagina. Wil je op de hoogte blijven? Klik hier en like de pagina.

Wil je niks missen van Healty & Pure en van kledingstyliste.nl?
Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsupdate van kledingstyliste.nl EN ontvang tevens de 10 tips voor een overzichtelijke kledingkast EN het gratis E-book met alle tips op een rij.
Hoe schrijf je je gratis in? Rechtsboven in de hoek op deze pagina vul je je naam en email-adres in en je krijgt alles in je mailbox! (vergeet niet op de link in de bevestigingsmail te klikken die je toegestuurd krijgt na inschrijving 😉

Dit vind je vast ook leuk:

 1. Recept voor meeneem havermoutjes
 2. De leukste films over eten op een rij
 3. De leukste ‘Food’ uitjes van 2016
 4. Tips voor statisch haar
 5. Gezondheidsplan maken: hoe doe je dat?
 6. Zeekraalsalade recept
 7. Foodtrends 2016 door Annemieke
 8. Recept voor gezonde oliebollen
 9. OOTD= Outfit of the Day lookbooks & inspiratie
 10. Streetstyle Fashion: tips & inspiratie