Tijdelijke Black Friday actie bij De Lookbookclub!

Little Black Dress: Tips & Inspiratie

lbd collagelbd collage 2In dit blog tips & inspiratie over de LBD (Little Black Dress) per figuurtype.

Want wat is het perfecte zwarte jurkje? Er wordt vaak gezegd dat je minimaal 1 LBD in je kledingkast moet hebben hangen.
Het vinden van de perfecte zwarte jurk is vaak ook nogal een opgave, want waar let je op? Hoe vind je jouw perfecte jurk? En die ook nog eens goed bij jouw figuur past.

 

 

Zoals je weet kun je met kleding optisch langer, korter, slanker of voller lijken, afhankelijk van wat jij wilt en kiest. Dat geldt ook voor de LBD. Kies de juiste die past bij jouw figuur en persoonlijkheid!

Veel plezier met de tips en inspiratie!

Appelfiguur

Appel figuurtype

Bij het appeltype zit het ‘zwaartepunt’ meestal rond de buik/taille dus in het midden van je lichaam en dan hebben appeltypes ook vaak nog een korte hals, gemiddelde tot grote borsten. Maar ook vaak slanke benen en armen.
De perfecte jurk is een wat wijdere of bloezende top met een brede maar diepe V-hals  en een ‘strak’ rokje. De V-hals verlengt de hals en breekt het ‘ronde’ bovenlichaam.  Het buikje wordt verdoezeld  door de bloezende bovenkant en de slanke heupen, benen worden in de ‘spotlights’ gezet.
Wikkeljurken kunnen ook er goed staan bij dit figuurtype. Zorg  altijd voor een goede bh en zorg ervoor dat de bovenkant ‘rustig’ is.  Effen is het beste en ook niet teveel ruches, plooien, etc.

 

 

Peerfiguur

Peer figuurtype

Peer-types hebben een slank bovenlichaam, gemiddelde tot kleinere borsten, weinig tot geen buit en de heupen zijn breder dan de schouders.
De perfecte jurk voor deze lichaamsbouw is een jurk met een hoge halslijn en een rechte rok. Door de hoge halslijn maak je je bovenlichaam optisch breder en lijken je borsten groter.
Zorg ervoor dat je je bovenlichaam optisch breder maakt door je schouders ‘breder’ te maken zodat ze weer gelijk worden met de heupen.  Dit kan door te kiezen voor bijvoorbeeld pofmouwen, epauletten op de schouders of schoudervulling. Een print aan de bovenkant trekt de aandacht weg van de heupen en benen en benadrukt de bovenkant. Draag getailleerde jurkjes zodat jouw taille goed zichtbaar is.
Kies juist voor een jurk met ruches, plooien, prints, etc.  aan de bovenkant zodat het de aandacht van je onderlichaam weghaalt. Een goede keuze qua model is ’empire’ jurk of een wikkeljurk. Wil je juist je vrouwelijke vormen laten zien? Ga dan voor een strakke rok (kokerrok) maar hou deze dan wel in 1 kleur en heel rustig en leg het accent op je bovenlichaam zoals bijvoorbeeld een een hoog gesloten halslijn, schoudervulling of andere ‘eyecatchers’.

Zandloperfiguur

Zandloper figuurtype

De lichaamsverhoudingen van de zandloper (geldt ook voor de vollere zandlopers onder ons) zijn in balans en  haar ze heeft een duidelijke taille. Lees hier meer.

De gouden regel voor het zandloper type is: accentueer je vormen en taille door te kiezen voor een jurk die dit benadrukt. Ook mogen je ronde achterwerk en eventueel volle borsten getoond worden. Kies voor een stijlvol decolleté zoals een diepe, smalle V die extra lengte creëert. Kies het liefst voor soepele stoffen en ronde belijningen.

Vermijd de ’empire’ jurken, te korte rokken en vormeloze jurken.

 

modellen_rechthoek

Recht figuurtype

Als jouw figuur ‘recht’ is, heb jij weinig tot geen taille en weinig rondingen, je schouders en heupen zijn gelijk.

Kies voor een jurk dat jouw lichaam wat extra body geeft en waar ‘vorm’ inzit zodat je de vrouwelijke rondingen  maakt met de kleding.  Heb je kleine borsten, draag dan een push-up of (indien nodig) een gevulde bh zodat je borsten meer ‘body’ krijgen. Een wikkeljurk doet wonderen voor jouw figuur, dit komt doordat de taille geaccentueerd wordt.

Wanneer je niet van wikkeljurken houdt dan doe je er goed aan om voor een jurk te kiezen die je taille laat zien en accentueert.  Via asymmetrie, extra stof en prints kan ze meer vrouwelijke vormen creëren. Kies niet voor een jurk die losjes om je lichaam zit en verstop je lichaam niet.

 

 

Aardbeifiguur

lbd aardbeitypeAardbei figuurtype

Bij het figuurtype aardbei zijn de lichaamsverhoudingen precies het omgekeerde als bij het peertype: de schouders zijn breder dan de heupen, rechte taille (niet goed zichtbaar), platte billen, hele slanke benen ten opzichte van het bovenlichaam. Ook wel het ‘zwemmersfiguur’ genoemd. Lees hier meer.

Het aardbei type kan haar smallere heupen in balans brengen met haar bredere schouders door juist haar onderlichaam te ‘verbreden’ door juist te kiezen voor een print en accenten aan de onderkleding.
Kies voor een  jurk die wat meer volume creëert rond de heupen. En kies om je bovenlichaam optisch te versmallen voor een V- lijn zowel in decolleté als in jasjes en halslijnen. Voor dit figuurtype dus geen epauletten, schoudervulling op pofmouwen. Houd je bovenkleding zo rustig mogelijk. Omdat dit figuurtype vaak geen duidelijke taille heeft, kun je het beste kiezen voor kleding en een jurk waarin een taille zit. Zie foto.

Streetstyle inspiratie

 

Klik hier voor het bijpassende lookbooks en de feestjurkenwijzer!

Wil je niks missen?
Schrijf je dan in voor de wekelijkse nieuwsupdate van kledingstyliste.nl EN ontvang tevens de 10 tips voor een overzichtelijke kledingkast EN het gratis E-book met alle tips op een rij.
Hoe schrijf je je gratis in? Rechtsboven in de hoek op deze pagina vul je je naam en email-adres in en je krijgt alles in je mailbox! (vergeet niet op de link in de bevestigingsmail te klikken die je toegestuurd krijgt na inschrijving 😉

Dit vind je vast ook leuk:

 1. Lookbooks tassen
 2. Lookbook trends accessoires
 3. Streetstyle Fashion: tips & inspiratie
 4. Kledingcombinaties maken
 5. Sjaals dragen: manieren en tips
 6. Jeans tips
 7. Tips voor een stralende huid
 8. Shapewear
 9. Welke jas past bij jou?
 10. De tas van toen tot nu
 11. Welke bril past bij jou?