Tijdelijke Black Friday actie bij De Lookbookclub!

Zelfmaakmode is weer helemaal in!

Dat blijkt wel uit het feit dat het programma ‘Door het oog van de Naald‘ er is gekomen.
Het programma heeft ervoor gezorgd dat zelf kleding maken weer helemaal op de kaart staat! Door dit programma zijn er weer veel mensen geïnspireerd om zelf kleding te maken.

foto door het oog van de naald

Wij hebben Yolanda van YolandaFashion.nl, een expert op het gebied van zelfmaakmode, gevraagd om een blog te schrijven over zelfmaakmode en de voordelen hiervan.

Wat heb je nodig om te starten?

Om te beginnen met naaien heb je niet heel veel nodig, maar in ieder geval wel een naaimachine. De naaimachine hoeft niet enorm duur hoeft ie niet te zijn… maar koop alstublieft geen lidl of blokker machine, voor hetzelfde geld kun je een veel betere kopen bij de naaimachinedealer. (hierover later meer)
naaimachine vintage

Verder heb je nodig een idee, een patroon, spelden, naalden, stof en fournituren. Om te starten hoef je niet gelijk veel geld uit te geven.

Kies een makkelijk kledingstuk uit of model, iets vertrouwds, wat je graag draagt of zeker weet dat het je goed staat.
Of begin met iets kleins zoals een tas of kussen. Het verkleint de kans dat je het eindresultaat niet leuk gaat vinden…
Natuurlijk kun je ook advies vragen aan een expert en een cursus volgen. Het grote voordeel hiervan is dat je zelf niet het wiel hoeft uit te vinden, het wordt voorgedaan en kan frustratie voorkomen.
clutch

Naast deze basisproducten om te starten met zelf kleding maken, heb je een patroon nodig. Er zijn diverse patroonbladen beschikbaar.
In de patroonbladen zijn de makkelijkste modellen die met 1 of 2 stippen. De patroonbladen, zoals de KNIPMODE en Burda kan je vinden in de winkel of op internet. Ga gewoon eerst eens kijken naar de patronen en/of ervaar de mogelijkheden van de naaimachine.

Voordelen van zelf kleding maken

Natuurlijk kost een nieuwe hobby geld, alleen het voordeel van deze hobby is dat het uiteindelijk geld kan gaan opleveren.
Met deze hobby kun je goedkoper uit zijn, zeker gezien onderstaand bericht in de Telegraaf en het AD op 4 april 2015.

“De prijs van kleding en schoenen gaat de komende tijd fors stijgen. Nederlandse modebedrijven zijn de dupe van de dure dollar, schrijft De Telegraaf. Kleding wordt internationaal in die munteenheid afgerekend. In Duitsland zijn de prijzen al tot 10 procent gestegen, melden marktkenners”.

De kosten worden voornamelijk bepaald door de stof die je uitkiest. Want daar heb je vele prijsklassen in.
Aangezien we het als een hobby beschouwen, tellen we de uren werk natuurlijk niet mee.

Nog een reden om voor zelf kleding maken te kiezen is om uniek te zijn, bestaande kleding te kunnen veranderen, versieren maar ook om leuke kleding uit de winkel te kopiëren, te pimpen en te twisten naar je eigen smaak.
Vaak ben je dan ook nog eens goedkoper uit. Uiteindelijk ben je echt niet de eerste die een foto maakt van een kledingstuk uit de winkel en dit thuis namaakt…

Ook voor deze hobby geldt, als je het succesvol wilt doen, heb je een discipline nodig, want het gaat niet vanzelf. Het kost tijd om het vak onder de knie te krijgen. Het gaat met vallen en opstaan. En oefening baar kunst.
Fouten maken hoort er natuurlijk bij, een kledingstuk halverwege in de kliko gooien, gebeurt wel eens.

Om de kans van slagen groter te maken, is een cursus volgen aan te raden. Frustratie kan hierdoor voorkomen worden en in de lessen leer je de basis van het kleding maken stap voor stap…
Ook heb je een klankbord waar je elke week je vragen kunt stellen.
Lessen zijn wekelijks te volgen en duren vaak 2 uur per keer. In kleine groepjes leer je individueel en op eigen tempo het kledingstuk naar wens te maken.
Daarbij is het een voordeel dat de lerares vooraf kan inschatten of een model bij je staat of niet. Een stukje styling wordt dan zeker meegenomen.
Lessen volgen kost gemiddeld vanaf € 35,- p/m.

Als laatste voordeel: Het model wordt op maat gemaakt! Geen gezeur meer van taille te wijd of heupen te strak… Passend maken is the magic word!

Yolanda heeft een leuke aanbieding voor je:
Kom je bij Yolanda Fashion Modevakschool de lessen volgen, dan krijg je een starterspakket met het basisgereedschap zoals een tornmesje, centimeter, naalden, etc. cadeau. Het vergemakkelijkt in ieder geval de stap om te beginnen.

Bij interesse en voor meer informatie kun je verder lezen op www.yolandafashion.nl.
logo yolandsfashion

Iedereen mag weten dat het zelfgemaakt is, men mag het alleen er niet aan ZIEN!

Dit vind je vast ook leuk:

 1. kledingstyliste.nl trakteert in heel de maand april
 2. Fashion avontuur van 6 fashion blogsters
 3. Musthaves Zomer 2015
 4. Schoenen Zomer 2015
 5. Trends Denim Zomer 2015
 6. Trends stoffen, patronen en prints voor de zomer van 2015
 7. Trends: Kledingstijlen Zomer 2015
 8. Trends: Modekleuren Zomer 2015
 9. Kledingcombinaties maken
 10. Sjaals dragen: manieren en tips
 11. Jeans tips
 12. Tips voor de uitverkoop!
 13. Tips voor een stralende huid
 14. Shapewear